News

Test Your Knowledge

Test your knowledge on food pantry activities and client behaviors (based on averages).

Question #1 – What percentage of clients come to a food pantry every time they are permitted?

Answer – Pantries report that between 2% and 10% of total clients they see are coming every time the pantry will allow them.

Question #2 – What is the average number of times that a client visits a food pantry in a year?

Answer – Pantries report that the average number of visits by a client are just over 3 times per year.

Question #3 – What is the average family size that visits a food pantry?

Answer – The average family size is 3 -4 people.

Question #4 – What percentage of people who are food insecure are employed and make too much money for any government assistance, but not enough to pay their bills?

Answer – In our 8 county service area, that percentage was 27% for 2015 (based on the Map the Meal Gap Study from Feeding America).

Question #5 – What percentage of clients report choosing between paying for food or medicine or health care?

Answer – 71%

Question #6 – What percentage of clients report choosing between to pay for food or utilities?

Answer – 68%

Question #7 – What percentage of households not participating in SNAP benefits (Food Stamps) are potentially income-eligible?

Answer – 54%

Question #8 – What is the ethnicity breakdown of the food insecure population?

Answer – 83% are White, 13% are African American

Question #9 – What percentage of the food insecure population report having more than a high school education?

Answer – 20% report having some college, 2 year degree, 4 year degree or higher

Question #10 – What percentage of client households include grandparents who have the responsibility for grandchildren who live with them?

Answer – 29%

If you got 6 or more questions correct, then you have some good insight into the circumstances of people who are struggling.

Post a comment